دکتر ناصری صدر / جراحی زیبایی بینی / سینوزیت؛ انواع روش های درمان خانگی و پزشکی

30 سپتامبر 2023

سینوزیت؛ انواع روش های درمان خانگی و پزشکی

امتیاز دهید

التهاب یک یا بیش از یکی از سینیوس های اطراف بینی (فکی، غربالی، پیشانی، شب پره ای) است. اغلب از واژه رینوسینوزیت استفاده می شود، زیرا تقریباً همیشه التهاب بینی با التهاب سینوس ها همراه می شود. سینوزیت را می توان بر اساس مدت زمانی که فرآیند بیماری وجود داشته است(حاد، تحت حاد، عود کننده و مزمن) یا بر اساس عامل های مسبب آن مانند ویروس، باکتریای، قارچی، آلرژیک تقسیم بندی کرد.

سینوزیت چیست؟

عوامل متعددی در پیدایش و پیشرفت رینوسینوزیت نقش درند که شامل عوامل ذاتی مخاط سینوسی بینی، بیماری سیستمیک، عوامل خارجی و پدیده انسدادی هستند.

سینوزیت در کودکان

معمول ترین سینوزیتی که کودکان را درگیر خود می کند، سینوزیت حاد باکتریایی است که در کودکان باعث بروز عفونت های فوقانی دستگاه تنفسی حاد می شود که به طبع آن تخلیه بینی و سرفه های روزانه که ممکن است به مدت 10 روز ادامه داشته باشد، بروز می کند. همچنین در برخی از کودکان ممکن است با تب، تنگی نفس و یا مشکلات داخل بینی کودک مواجه شود.

دلایل بروز سینوزیت

– هیچ تعریف پذیرفته شده قطعی وجود ندارد که سینوزیت حاد را از سینوزیت مزمن افتراق دهد.

  • سینوزیت حاد کمتر از 2 هفته وجود داشته است و علائم معمول عفونت حاد را دارد.
  • علائم سینوزیت مزمن علی رغم درمان ادامه می یابد یا علائم آن بیش از 3 ماه به طول می انجامد.

– ویروس ها شایع تین عامل سینوزیت عفونی هستند.

– باکتری هایی که به طور طبیعی در نازوفارکس وجود دارند، علل شایع سینوزیت حاد باکتریایی هستند (مثل استرپتوکوک پنومونیه، هموفیلوس آنفلونزا، موراکسلاکاتارالیس)

– علل شایع سینوزیت باکتریایی مزمن عبارتند از : بی هوازی ها، گونه های استرپتوکوک، هموفیلوس آنفولانزا و یودوموناس آئروجینوزا

– میزبان هایی که دچار بی کفایتی ایمنی هستند، ممکن است دچار سینوزیت قارچی تهاجمی شوند.

– عوامل زمینه ساز عبارتند از : آلرژی، برخورد با عوامل آزاردهنده مثل دود، مواد شیمیایی، گرد و غبار، همچنین نقص ایمنی، انسداد آناتومیک مانند پولیپ، شاخک ها، تاول، انحراف شدید تیغه بینی و باروتروما(مانند سفر با هواپیما، غواصی در اعماق دریا) عفونت دندانی و وسایل که در بینی قرار داده می شوند.

علائم بیماری سینوزیت

  • تب
  • بوی بد دهان
  • احتقان بینی
  • ترشح از بینی
  • گوش درد
  • سردرد
  • احساس درد یا فشار در صورت
  • ترشح چرکی قدامی یا خلفی از بینی

علائم سینوزیت حاد چیست؟

سینوزیت حاد به طور معمول دارای علائمی چون سرماخوردگی، آبریزش بینی، گرفتگی بینی و درد در پیشانی و سینوس ها است. برخی از افراد ممکن است همه این علائم را داشته باشندو برخی فقط چند علائم را در هنگام ابتلا به سینوزیت دارند. همچنین ممکن است ناگهانی شروع شده و به مدت 2 الی 4 هفته ادامه داشته باشد. التهاب هایی که در سینوس ها ایجاد می شود و سینوزیت حاد را به وچود می آورد، نیز ممکن است بین 4 تا 12 هفته باشد. نشانه های التهابی در سینوزیت مزمن ممکن است به مدت 12 هفته و یا بیشتر ادامه پیدا کند. سینوزیت در سال ممکن است چند بار فرد را درگیر خود نماید.

پیشگیری از سینوزیت

برای پیشگیری از بروز سینوزیت در افراد هیچ گونه راه حل و درمانی وجود ندارد. فقط ممکن است برخی از درمان ها وجود داشته باشد که کمک کند تا عوارض سینوزیت بیشتر نشود.

  1. از کشیدن سیگار اجتناب شود.
  2. از افراد سیگاری دوری شود.
  3. اجتناب از مصرف مواد غذایی و خوراکی حساسیت زا بسیار مهم است.
  4. دست ها را به طور مرتب شستشو دهید تا در فصل هایی که آمار افراد مبتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا زیاد است به دلیل شیوع این بیماری به سینوزیت مبتلا نشوید.

نحوه تشخیص سینوزیت در مشهد

اکثر موارد سینوزیت حاد به طور بالینی تشخیص داده می شود.

بهترین ازمون تشخیص برای سینوزیت مزمن اسکن CT است.

پرتونگاری ساده با اشعه X و سونوگرافی حساسیت ضعیفی دارند و معمولا گرانتر از اسکن CT است.

عبور نور از سینسوس ها ممکن است کدودرت را نشان دهد ولی در مقایسه با تصویر بردرای غیر قابل اعتماد است.

تهیه کشت از محتوای سینوسی که مستقیماً آسپیره شده است از نظر تشخیص میکروبیولوژیک استاندارد طلایی است ولی در مدیریت اولیه بیماری به طور معمول انجام نمی شود.

اسکن CT کرونال به خوبی سینوس ها را قابل رویت می کند ولی باید فقط وقتی در نظر گرفته شود مه علائم علی رغم درمان پایدار باقی بمانند. یافته های مثبت در اسکن CT عبارتند از : کدورت، تورم مخاطی و سطوح هوا – مایع. اسکن CT در کودکان خردسال فایده کمتری دارد که علت آن فقدان اختصاصی بودن است.

درمان سینوزیت در مشهد

درمان سینوزیت در مشهد توسط دکتر مسعود ناصری صدر با استفاده از جدیدترین تکنیک ها انجام می‌گیرد. درمان های اولیه سینوزیت مزمن شامل دارو های ضد احتقان، آنتی هیستامین ها و دارو های ضد درد باشد. در مورد آنتی بیوتیک درمانی در سینوزیت حاد باکتریایی اختلاف نظر وجود دارد. وقتی علائم شدید باشد یا علائم متوسط بیش از 7 روز به طول انجامد، تجویز آنتی بیوتیک ها اندیکاسیون دارد. اگر هیچ آنتی بیوتیکی در ماه اخیر مصرف نشده است یا اگر میزان استرپتوکوک پنومونیه مقاوم به پنی سیلین در جامعه پایین است، بیمار را با آموکسی سیلین خوراکی یا یک سفالوسپورین نسل دوم و سوم درمان کنید. اگر به مقاومت دارویی مشکوک هستید، بیمار را با آموکسی سیلین – کلاولانات و فلوروکینولون ها درمان کنید. حداقل دوره درمان 10 روز است.

آنتی بیوتیک ها معمولاً در سینوزیت مزمن موثر نیستند. اگر درمان اندیکاسیون داشته باشد، از آموکسی سیلین – کلاولانات یا ترکیبی از آنتی بیوتیک هایی که بی هوازی ها را هم پوشش می دهند، استفاده کنید و درمان را تا 28 روز ادامه دهید. مداخله جراحی ممکن است  در مواردی که به دوره های متعدد دارو های ضد میکروبی مقاومت وجود داشته است در نظر گرفته شود.

هدف اصلی از درمان سینوزیت

پزشکان برای درمان سینوزیت حاد عبارتند از کاهش و درمان عفونت، کاهش عوارض بیماری و همچنین کم کردن دوره درمان است. برای درمان سینوزیت می‌توانید به بهترین جراح بینی در مشهد مراجعه کنید و نمونه کار های درمان شده سینوزیت در مشهد را مشاهده نمایید.

در صورتی که سینوزیت درمان نشود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

در فردی که به سینوزیت مبتلاست، تا زمانی که این بیماری مزمن نشود، فرد را اذیت نخواهد کرد. در موارد بسیار نادری که به درستی فرد مراحل درمانی را طی نکند و یا دیر اقدام به درمان این بیماری نماید، ممکن است به مننژیت، آبسه مغزی یا عفونت استخوان دچار شود.

در هر صورت با توجه به این که سینوزیت ممکن است در هر سن و زمانی اتفاق بیوفتد بهتر است تا با مراجعه به موقع به پزشک از بروز عوارض بعد از ابتلا کاسته شده و درمان را در بهترین زمان ممکن شروع کرد

مقالات مرتبط

جراحی بینی در افراد دیابتی

جراحی بینی در افراد دیابتی

جراحی بینی در افراد دیابتی از مهم‌ترین مسائلی است که اغلب افراد به دلیل نداشتن اطلاعات کافی نمی‌توانند تصمیم درستی در رابطه با آن بگیرند. میزان قند خون یکی از پارامترهایی است که لازم است پیش از جراحی اندازه‌گیری شود. عمل بینی در بیماران دیابتی نیازمند رعایت برخی نکات...

ماساژ بعد از جراحی بینی

ماساژ بعد از جراحی بینی

ماساژ بعد از جراحی بینی به کاهش تورم و تسریع بهبود کمک می‌کند، اما باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام داده شود. این ماساژها معمولاً با حرکات آرام و ملایم بر روی نواحی اطراف بینی صورت می‌گیرد تا جریان خون افزایش یابد و التهاب کاهش یابد. بهتر است قبل از شروع هرگونه...

سرماخوردگی بعد از جراحی بینی

سرماخوردگی بعد از جراحی بینی

توجه داشته باشید که سرماخوردگی بعد از عمل بینی می‌تواند بهبودی را به تعویق بیندازد و باعث افزایش ناراحتی بیمار شود. این وضعیت ممکن است منجر به تورم و انسداد بیشتر در بینی شده و خطر عفونت را هم افزایش دهد. در این حالت، توصیه می‌شود بیمار از داروهای تجویز شده توسط پزشک...

دیدگاه ها

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *